Categorie archief: Yue-Anne de fotograaf

06 augustus 2017 – Kalabaka naar Metsovo

lisette yue jan

Vanochtend na het ontbijt en nog een kop koffie op de kamer, zijn we rond 10.00 uur weer vertrokken uit Kalabaka. We hoeven vandaag maar 1,5 uur te rijden naar onze volgende hotel in Metsovo.

De eerste 40 kilometer rijden we langs een mooie route door de bergen. Vervolgens een stuk snelweg met allemaal tunnels en daarna nog weer een bergroute naar ons hotel. Tomtom heeft vandaag een bijzondere route in gedachten in Metsovo, maar na een paar honderd meter besluiten we toch maar om zelf na te denken over een route in het dorp. Gelukkig weet Google maps ons wel veilig naar het hotel te brengen.

We hebben een mooie kamer, maar ook hier weer een badkamer met gebreken, de wasbak lekt en de spoelbak van het toilet is minstens 100 jaar oud.

Metsovo is eigenlijk een wintersportplaats. 8 maanden per jaar ligt hier sneeuw in de bergen. Maar vandaag is het er toch zo’n 30 graden. Toch bijna 10 graden koeler dan in Kalabaka.

Het hotel zit aan het plein van het dorpje. Wat de mensen trekt naar Metsovo blijft ons onduidelijk. Bussen rijden af en aan. Maar wij zelf ontdekken niet echt hele bijzondere attracties aan in het dorp, behalve een aantal souvenirwinkels en heel veel restaurantjes.

Metsovo betekent dorp van de beren, maar zelfs het standbeeld van de beren krijgt maar weinig aandacht van alle bezoekers van het dorp.

Inmiddels is het alweer avond. Aan het plein ligt een kerk en ondertussen luisteren we via grote luidsprekers al meer dan een uur naar een kerkdienst. Morgen reizen we verder naar de noordwestkust waar we nog 5 dagen in een hotel verblijven voordat we weer richting huis gaan.

2017-08-06-1

2017-08-06-3

2017-08-06-2

(Bron foto’s: Lisette en Yue-Anne ©)

28 juli 2017 Edessa

lisette yue jan

Vandaag hadden we geen wekker nodig om wakker te worden. We liggen alle dagen zo vroeg in bed, dat we vanochtend om 07.00 uur al wakker waren.

Bij het ontbijt is het stil in de eetzaal. Er zit een andere familie aan een tafeltje. Ook dit hotel, dat kamers over 6 verdiepingen heeft staat bijna leeg. Wij zitten in een ruime kamer op de 2e verdieping. Op het balkon kan je je prima vermaken door naar de lokale bevolking te kijken.

Vandaag blijven we in Edessa en de auto blijft voor de deur bij het hotel staan. De baliemedewerker geeft een uitgebreide uitleg over wat we in Edessa kunnen doen en op een kaart wijst hij alles aan en tekent zelfs de route uit.

De eerste stop is bij High Rock Point waar we koffie drinken en een prachtig uitzicht over het landschap hebben. Na de koffie lopen we richting de watervallen. Onderweg wandelen we langs allerlei bezienswaardigheden en bezoeken zelfs een klein reptielenmuseum vlakbij de waterval.

De watervallen zelf zijn indrukwekkend. Met een enorme kracht valt het water zo’n 70 meter naar beneden. In de winter schijnt de kracht van het water zelfs nog groter te zijn.

We lopen ook nog een stuk langs de rivier, maar in Nederland zouden we dit volgens mij eerder een beek noemen.

Voor de lunch gaan we terug naar het zelfde restaurantje waar we gisterenavond ook hebben gegeten. Voor weinig geld komen er heerlijke gegrilde gerechten op tafel.

Op de terugweg naar het hotel komen we nog langs een bakker en zoeken we lekkere taartjes uit voor bij de koffie op de kamer. De rest van de middag blijven we binnen. Buiten is het warm en in de middaguren is alles gesloten in Edessa.

We bereiden ons alvast weer voor op de volgende trip. Morgen rijden we in zo’n 1,5 uur naar Thessaloniki waar we 3 nachten zullen verblijven. We zijn erg benieuwd naar deze stad. We hebben in Thessaloniki een hotel met zwembad, dus kunnen ook eindelijk de zwemspullen uit de tas.

Inmiddels is het alweer 18.00 uur en komt ook het leven in Edessa weer op gang. Wij gaan dadelijk nog een restaurantje zoeken voor het avondeten. En koffie, dat kan je hier op elke hoek van de straat krijgen. In het centrum zitten tientallen koffiezaakjes bij elkaar.

2017-07-28-1

(Bron foto Lisette ©)

2017-07-28-2

(Bron foto: Yue-Anne ©)

25 juli 2017 – Ano Pedina naar Kastoria

lisette yue jan

Vandaag verlieten we het oude dorp Ano Pedina. Van de gastvrouw kregen we nog heerlijke zelf gebakken cake mee voor de reis naar Kastoria.

We reden vandaag zo’n 150 kilometer door de bergen. Gelukkig was het grootste gedeelte van de route goed te rijden. Tijdens de route kwamen we allerlei dieren op de weg tegen. Van honden, koeien, geiten en zelfs een schildpad. De bergen zelf waren indrukwekkend en hadden allerlei kleuren.

Rond 14.00 uur kwamen we in het dorp buiten Kastoria aan, waar we tweee nachten zullen verblijven. Ook hier weer een hele steile weg om bij het hotel te komen. Echter het verschil kan bijna niet groter. In Ano Pedina zaten we in een huis van meer dan 250 jaar oud en hier in Kastoria in een modern groot gebouw. Maar ook hier zijn we weer de enige gasten.  De eigenaren zijn wat stug, maar niet onaardig.

Na een late lunch rijden we naar Kastoria zelf. Jan neemt nog een stukje witte weg, een route waar we zo steil na beneden gaan, dat ik maar even een stukje ga lopen! Maar hij brengt de auto veilig beneden tot aan het meer. Bij het meer veel terrassen, maar geen winkeltjes die open zijn. Het enige wat er is, zijn een aantal souvenirwinkeltjes waar voornamelijk souvenirs van dierenvelletjes worden verkocht. Dat is niet echt onze smaak en die winkeltjes slaan we dan maar over.

Wel drinken we wat op één van de vele terrassen. Terwijl wel drinken zoeken we op onze telefoons naar de bezienswaardigheden van Kastoria. Thuis ligt een mooi boek met alle attracties in Griekenland, maar ja daar hebben we hier niet zoveel aan. Op internet lezen we over de grot van de Draak. De grot van de Draak ligt maar op 2 kilometer afstand van het terras waar we wat zitten te drinken en ondanks dat het al bijna 17.00 uur is besluiten we om te kijken of we de grot kunnen bezoeken. Bij de grot aangekomen kunnen we gelijk met een rondleiding mee.  De grot is één van de mooiste grotten die ik heb gezien. Wellicht omdat de grot pas sinds een aantal jaren open is voor publiek en er een strikte controle is, dat de mensen overal van af blijven. Jammer genoeg was foto’s maken niet toegestaan, maar op de website van de grot staan mooie foto’s en het verhaal van de grot.

Op de terugweg naar het hotel doen we nog wat boodschappen, luieren wat op de kamer en eten in het hotel. Voor morgen staat een bezoek aan een zoetwater aquarium op het programma en een streekmuseum. Cultureel dagje.

2017-07-25-1

2017-07-25-2

2017-07-25-3

(Bron foto: Yue-Anne ©)

2017-07-25-6

2017-07-25-5

2017-07-25-4

(Bron overige foto’s: Lisette ©)