Dagelijks archief: 1 augustus 2017

01 augustus 2017 – Thessaloniki naar Litochoro

lisette yue jan

Na een laatste ontbijt in het hotel, verlieten we vanochtend Thessaloniki. Wellicht kwam het door de warmte en het tegenvallende hotel, maar Thessaloniki was niet de stad als dat we van te voren hadden verwacht. Zeker de wijk waar we een hotel hadden geboekt viel tegen. Veel leegstand, de weg open gebroken voor de bouw van een metro en het hotel net te ver van het centrum vandaan.

In de stad Thessaloniki zelf veel georganiseerde bedelarij door kinderen met trommels of papieren zakdoekjes die gekocht kunnen worden.. Ze zijn goed gevoed en zijn absoluut niet hulpbehoevend. Afgelopen zondag zijn we zelfs getuigen dat eten dat ze bij zich hebben wordt weggegooid omdat ze geen honger meer hebben. Neemt niet weg dat het toch altijd een vervelend gevoel geeft dat kinderen bedelen om geld. De politie zou er wat aan moeten doen, zodat deze kinderen gewoon lekker kunnen spelen.

Vandaag rijden we naar de voet van de Olympus. De Olympus is met 2917 meter de hoogste berg van Griekenland. Wij komen niet verder dan 300 meter hoogte bij een mooi uitzichtpunt op de canyon van de indrukwekkende berg. De temperatuur is ook hier weer zo’n 35 graden. Wandelen in de zon is niet lang vol te houden.

In Litochoro, een klein dorpje met zo’n 7000 inwoners,  blijven we één nacht slapen. Het kost wat tijd dat onze kamer gereed is. We zijn weliswaar erg vroeg bij het guesthouse, maar het kost zo’n 3,5 uur voordat er weer schone lakens en handdoeken zijn van de wasserette. Eindelijk rond 15.30 uur kunnen we op onze kamer. De kamer zelf is prima en we hebben een mooi uitzicht op de bergen en in de verte de zee.

Voor het avondeten lopen we naar het centrum. We drinken wat op een terras en daarna een vroeg diner op een volgend terras. Helaas blijkt het rondom het terras vol met muggen te zitten  en na het eten wandelen we snel weer terug naar onze kamer. Naast ons guesthouse staat een kerk en terwijl we langs lopen is er een dienst bezig. We horen prachtig gezang vanuit de kerk. Naar binnen gaan is niet echt gepast. Zelfs aan de buitenzijde van de kerk worden we weggestuurd omdat Jan in zijn korte broek rond loopt.

We zijn dan ook weer bijtijds op de kamer. We kijken nog wat tv, naar BBC World de enige verstaanbare zender. Morgenochtend na het ontbijt rijden we via de stad Larissa naar de kustplaats Volos waar we weer twee nachten zullen blijven.

2017-08-01-0

2017-08-01-1

2017-08-01-2

(Bron foto’s: Lisette ©)